Högsbo specialistsjukhus – idag togs första spadtaget

Fredagen den 18 oktober togs första spadtaget för byggnationen av Högsbo specialistsjukhus. Istället för ett traditionellt spadtag fick representanter från fastighetsnämnden i Västra Götalandsregionen, Sjukhusen i väster och Skanska plantera ett körsbärsträd.

Trädet står som en symbol för det nya sjukhuset som nu börjar växa fram i Högsbo, som ska bli ett modernt närsjukhus som karaktäriseras av nya arbetssätt i kombination med nya it-stöd.

Första spadtaget är nu avklarat för bygget av Högsbo specialistsjukhus. Ett körsbärsträd planterades gemensamt av Susanna Cassberg, fastighetsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen, Birgit Lövkvist, vice ordförande för Sjukhusen i väster och Per-Anders Ericsson, regionchef för Hus Göteborg, Skanska.

Högsbo specialistsjukhus byggs på samma tomt som nuvarande Högsbo sjukhus och kommer att stå klart för att ta emot de första patienterna i slutet av 2023. Då ersätter det nya sjukhuset bland annat Frölunda specialistsjukhus, och tar också över annan verksamhet inom dagkirurgi i Göteborg.

– En stor del i omställningen av vården är att stärka patientens roll och medverkan i den egna vården, genom till exempel användandet av nya digitala hjälpmedel. Med en mer tillgänglig och nära vård kan resurserna inom vård och omsorg användas bättre och på så sätt räcka till fler, säger Birgit Lövkvist, vice ordförande för Sjukhusen i väster.

Genom att etablera nya specialistsjukhus byggs den öppna specialistvården i Göteborgsområdet ut etappvis. Högsbo specialistsjukhus är först ut. Här kommer det finnas operation, mottagning samt resurser för bild- och provtagning för såväl vuxna som barn.

– Byggandet av Högsbo specialistsjukhus är en viktig del i arbetet för att utveckla och förstärka närsjukvården i Göteborgsområdet. Att bygga ett helt nytt sjukhus är ett spännande uppdrag och det är viktigt att hela tiden arbeta i samverkan med verksamhet och patienter, så att vi bygger det sjukhus som behövs för att kunna erbjuda invånarna en riktigt bra vård, säger Susanna Cassberg, fastighetsnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen. 

Läs mer om Högsbo specialistsjukhus

Har du frågor och funderingar?
Anslut gärna till Yammergruppen för dialog. Du loggar in på Yammer med dina VGR-uppgifter.