Byte av datortomograf på Kungälvs sjukhus

I förra veckan gjordes de sista undersökningarna med den äldre av Kungälvs sjukhus två datortomografer. Under den tid då DT:n ska bytas ut är både Frölunda Specialistsjukhus och Angereds Närsjukhus engagerade i att ta emot patienter som skulle ha gjort en datortomografiundersökning på Kungälvs sjukhus.

Datortomografen som nu ska bytas ut på Kungälvs sjukhus lyftes in genom en öppning i ytterväggen på radiologin 2010. Den här veckan påbörjas nedmonteringen av DT:n i delar för bortforsling. Därefter väntar flera veckors ombyggnad i radiologins lokaler:

– Den nya datortomografen är mycket större än den gamla, så vi kommer att behöva bygga om undersökningsrummet och ta bort en del väggar för att den ska få plats, säger Maud Qvist som är verksamhetsutvecklare på radiologin.

Maud Qvist, verksamhetsutvecklare på radiologin, Kungälvs sjukhus.

Ombyggnads- och monteringstiden beräknas till 16 veckor. Under den tiden kommer de patienter som har planerade DT-undersökningar att få göra dessa på Frölunda Specialistsjukhus eller Angereds Närsjukhus, medan akuta DT-undersökningar görs på Kungälvs sjukhus kvarvarande DT. I början av april kommer den nya datortomografen att vara installerad och testad varpå radiologin i Kungälv återigen kan gå upp i full kapacitet.

– Den nya DT:n kommer att vara betydligt snabbare än den gamla, vilket gör att patienten inte behöver ligga stilla och hålla andan lika länge, säger Maud. När DT:n gör en rotation och skapar bilden får den med ett större område av kroppen och bilderna har bättre upplösning vilket gör att man ser tydligare. Dessutom är den bättre på att hantera bildtagning av kroppsdelar med inopererad metall, som en protes, utan att det blir störningar i bilden.

Har du frågor och funderingar?
Anslut gärna till Yammergruppen för dialog. Du loggar in på Yammer med dina VGR-uppgifter.