Barnmorskan i hemmet

Hemförlossning

Äntligen dags att få följa med barnmorskan Hetty i hennes arbete! Hetty har arbetat som ”barnmorska i hemmet” i 30 år. Tillsammans med sex andra barnmorskor driver hon en av de två större mottagningarna i stan. De har sekreterarhjälp motsvarande 100%, i övrigt finns inga anställda. Mottagningen utför kontrollerna under graviditeten (inklusive de sedvanliga ultraljudskontrollerna), vändning av sätesändläge, normala kontroller under förlossningens öppningsskede fram tills kvinnan åker till sjukhuset, hemförlossningar, eftervården av mamma och barn upp till 2 veckor efter förlossningen och efterkontroll.

Kvinnorna väljer vilken mottagning de vill gå till vid graviditetens början. Den här mottagningen har ca 350 hemförlossningar/år. Många fler kvinnor får sina graviditetskontroller gjorda via mottagningen, men väljer sedan att föda på sjukhuset. Hetty uppskattar att det är ca 50/50. Oftast beror det på att det är deras första förlossning (allt mer vanligt), att de önskar smärtlindring eller vid obstetriska komplikationer. Riktlinjerna för när ansvaret övergår till sjukvården är tydliga, och skapar trygghet både för föräldraparet och barnmorskan. Samarbetet mellan hem- och sjukvården fungerar komplikationsfritt liksom samarbetet med ambulansen. Det händer ofta att en kvinna går kvar hos sin barnmorska i hemvården trots att medicinska komplikationer uppstått under graviditeten. Vid komplikation under förlossningen följer Hetty med den födande kvinnan till sjukhuset, och beroende på situationen fortsätter hon sitt arbete där eller åker tillbaka.

Tyvärr fungerar inte samarbetet med försäkringsbolagen lika bra. Hetty tycker att de hade för många synpunkter på vad barnmorskorna skulle göra och inte, utan att ha någon bakomliggande kunskap om verksamheten. Så nu betalar familjerna direkt till mottagningen och får därefter ersättning via sin försäkring.

Det finns en till lika stor mottagning i stan och flera mindre. Mottagningen drivs självständigt av barnmorskorna, men har organiserat sig med andra mottagningar i området för att kunna utveckla sin verksamhet. Bl a har de kunnat starta en gemensam ultraljudsmottagning med ca 3000 ultraljud/år. Här görs alla ”normala” ultraljud, men också tillväxtultraljud (dock inte navelsträngsflöde). Hetty tycker att det finns mottagningar i området som inte agerar professionellt, och motsättningar finns. Övergripande nationell tillsyn finns, men det krävs mycket stora brister för att en mottagning ska anmälas eller fråntas sitt tillstånd.

Idag har Hetty dygnsjour 08.30-08.30. Vi åker omkring i hennes egen bil. Den är skattebefriad och hon får parkera fritt på vissa ställen + använda bussfilen, men hon står i övrigt för alla omkostnader själv. Barnmorskorna turas om med dygnspassen under veckan. De andra dagarna har de mottagningens övriga verksamhet.

Vi har tur idag. En kvinna som bestämt sig för att föda i hemmet har värkar. Hon väntar sitt andra barn, och har gjort en födelseplan. Vi åker till henne.

Hetty har tagit upp sin medicinska utrustning för förlossningen till sovrummet. Hon har också med sig en förlossningspall, som kvinnan önskat att få föda på. Fosterljuden avlyssnas med jämna mellanrum med en dopton som jag känner igen.

Hetty gör i ordning för förlossning medan den födande kvinnan befinner sig i duschen. Föräldraparet har själva hämtat ut en grundutrustning (boxen i bakgrunden) från försäkringsbolaget med saker som behövs till mamma och barn under förlossningen och den första tiden därefter. Här finns det gott om plats, tycker Hetty. All utrustning kan läggas på fönsterbrädan intill. Så är det inte alltid!

Det här är barnsköterskan Jessica som sitter på förlossningspallen. När Hetty konstaterar att det är förlossning på gång ringer hon efter en barnsköterska som assisterar henne. Jessica stannade sedan kvar hos de nyblivna föräldrarna några timmar efter att vi åkt. Sedan har de nyblivna föräldrarna en barnsköterska hos dem flera timmar varje dag under de första 8 (ibland upp till 10 vid behov, eller ännu fler om de köpt extra försäkring) dagarna efter förlossningen. Barnsköterskorna har utbildning inom förlossning, amning och barnavård.

Hettys ”lunch” på fönsterbrädan i sovrummet.

Förlossningen går fint framåt. Min uppgift blir att fotografera med familjens kamera. Kvinnan sitter på förlossningspallen, mannen håller om henne och Hetty sitter framför dem på den långhåriga heltäckningsmattan mellan sängen och fönsterbrädan. Hon berättar efteråt att hon gör yoga-övningar för att orka. Kl 14.20 föds en fin liten flicka och smärtan övergår i glädje.

Efter förlossningen firar vi i familjens kök medan familjen själv vilar ut i sovrummet. Kakan på bilden är traditionell och måste förstås provas på; en hård brödbit med smör och strössel på. Nja… Hetty och Jessica dokumenterar tillsammans och Hetty äter sin försenade lunch samtidigt. Hetty måste stanna minst en timme efter avslutad förlossning.

Jag förundras över hur ”hemmastadda” de gör sig i familjens hem, fixar kaffe och plockar mat ur skåpen mm… Men det är ju samtidigt deras arbetsplats, och de tillbringar många timmar i huset. Familjen accepterar det för pappan hjälper dem att hitta det de behöver i skåpen.

Hembesök

Trots att Hetty har jour för de födande kvinnorna, så har hon samtidigt inbokade besök hos de nyblivna mammorna. Mammorna får besök av en barnmorska var annan dag (eller oftare vid behov) under de första 8-9 dagarna. Hetty kollar av med barnsköterskan om hon finns på plats under besöket, samtalar med mamma och pappa, kollar eventuell bristning, blodtryck mm. Allt dokumenteras i journalen i den lilla läsplattan.

Överallt möts vi av smyckade entréer. Det är vänner och grannar som ordnar med det. Hetty säger att om det saknas så ger det en anledning till oro.

Ett traditionellt bröd som bakas till familjen. Strössel igen! Jag glömde tyvärr fråga hur de fick in det i ugnen…

P g a förlossningen mitt på dagen och en annan kvinna med värkar är vi inte klara med de bokade besöken förrän kl 19.00. Jag är med Hetty hela dagen, men avstår natten. När hon skjutsar mig till mitt B&B ringer kvinnan med vattenavgång och värkar som vi besökt ett par gånger under dagen. Hon ringer direkt till Hettys mobil. Kvinnan väntar sitt första barn och har sedan tidigare bestämt sig för att föda på sjukhuset. Nu har hon väldigt ont. Kanske är det dags att åka till sjukhuset? Hetty behöver träffa henne för att bedöma. Där rök Hettys förhoppningar om middag efter att hon släppt av mig…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *