Koddojo? Öva på din digitala mognad, kontinuerligt!

Ett koncept som är knyckt från kampsporten är att öva, öva och återigen öva. Ofta på ens ”grundtekniker”, som att kunna blockera, rakt slag framåt och framåtspark. Eller som mer digitala motsvarigheter som att programmera if-satser, enklare funktioner eller bearbeta textfiler. Detta kommer vi testa nästa vecka!

Dojo är alltså den lokal där man utövar kampsport (något jag själv nog inte gjort på runt tio år).

Även vi som programmerar varje dag kan ha nytta av att öva på våra grundtekniker. Under alla år jag dagligen programmerade webbsystem var det nog inte en enda gång jag mindes den exakta koden för att hämta in CSS-filen. Så det blev antingen att googla fram det eller kopiera det från något gammalt projekt.
Eller som nu på senare år är det många veck i pannan när jag ska hämta in och bearbeta en kommaseparerad textfil (CSV). Hur tusan var det man skrev för att läsa in en fil i minnet nu igen?!

Träff 1: grundtekniker

Nu på tisdag dock blir det övande av. Då corona-viruset sätter vissa begränsningar kommer vår lilla testgrupp att stråla samman via nätet och öva. Redan nu finns ett facit då jag förberett mig att agera lekledare. Två av oss har programmerat många år, de två andra är lite mer färska men kommer väga upp sin oerfarenhet med intresse. Det ska bli intressant att se hur det faller ut. Jag har nämligen noterat att man på VGR numera kan få en ”personlig tränare” inom digital teknik, då mer med standardsystem snarare än att hobbyprogrammera ihop det man själv behöver. Detta kanske är fortsättningskursen vi prövar på.

Om du vill köra samma grejer som vi finns både facit och övningar på nedan länk, du behöver bara ”klona” det för att få din egen kopia att jobba med:
notebooks.azure.com/marcusosterberg/projects/vgr-koddojo

Övningar

Övningarna görs i en miljö som kallas Jupyter Notebooks. Det kräver inte någon installation på din dator, du klarar dig med en modern webbläsare. Det problem du kan stöta på är att IT-avdelningen på din arbetsplats har låst ner dina möjligheter, då kommer det stå att du ska be någon på IT om åtkomst. Det du kan göra då är att öppna en annan webbläsare och skaffa ett privat Microsoft-konto, eller logga in med Hotmail eller liknande om du har.

Det är i grunden tre olika övningar men med några olika delmoment:

  1. Vi börjar förstås med lite uppvärmning:
    • Hej världen
    • Räkna lite matematik, avrunda decimaler
    • Hämta in en modul
    • Konstruera en if-sats
    • Loopa igenom en lista
  2. Jobba med en kommaseparerad textfil (CSV)
    • Läs in en CSV-fil
    • Visa upp innehållet på skärmen
    • Räkna antalet gånger ordet ’prov’ förekommer i textfilen
  3. Hämta innehåll från en webbplats
    • Anslut till gp.se och hämta en artikel
    • Plocka fram huvudrubriken (h1) och skriv ut på skärmen

Om du kör fast, eller vill ha övningar med maskininlärning, kan du kolla in bilagan till rapporten AI för bättre hälsa. Där finns bilder och lite vägledning i hur Jupyter Notebooks fungerar.

Det här ska bli kul!
Vilka övningar tycker du vore intressant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *