Öppna geodata, del 5 – Besöksmål

Bohuslän

Turistrådet Västsverige, https://www.vastsverige.com/, har en stor sammanställning av besöksmål i länet. Underlaget innehåller exempelvis gårdsbutiker, caféer, restauranger, aktivitetsföretag, muséer samt olika slags boende. Dessa beskrivs med bl.a. verksamhetens namn, typ av anläggning, besöksadress och koordinater. Underlaget används bl.a. av planerare och nyligen beslutades det att underlaget även ska tillgängliggöras som öppna data.

Ingen publicering utan kvalitetssäkring, så vi började med att göra en genomgång av besöksadresserna och matchade dem mot Lantmäteriets register med belägenhetsadresser. En hel del rättningar blev det, men nu är adresskvaliteten i absolut toppklass. I ett desktop-GIS kan underlaget se ut så här:

1600+ besöksmål i Västra Götaland. Hur många av dem har du besökt?

Det var inte särdeles länge sedan VGR tillgängliggjorde sina första underlag på dataportal.se och vägen dit var ganska lång, men i och med att vi nu redan har tagit våra första steg, var det betydligt enklare att publicera denna datamängd. Utöver högre kvalitet på uppgifterna ser jag flera fördelar med denna publicering:

 • Vi slipper den tidigare manuella processen med att själva manuellt distribuera underlaget. Fritt fram att hämta när det passar mottagaren.
 • Enklare tillgång för fler potentiella användare. Interna verksamhetssystem i all ära, men där är informationen inte tillgänglig för allmänheten. Jag är övertygad om att denna typ av underlag kan få stor användning av andra än oss själva och de traditionella användarna. Kanske för att planera en familjeutflykt? För att hjälpa invånare och besökare att upptäcka Västra Götaland? Som en del i skolundervisningen? Jag kan tänka mig att det finns flera tillämpningar och antagligen finns det många med både kreativitet och förmåga att skapa värde av denna typ av underlag. Nyligen blev Västsverige listat som en av världen mest spännande destinationer och förhoppningsvis kan denna datamängd hjälpa till att upptäcka länet.

Jag har tidigare skrivit om vårt arbete med öppna data här, bl.a. här, och denna publicering är ytterligare en liten pusselbit. Min magkänsla säger mig också att detta är ett tecken på tilltagande GIS-användning hos Turistrådet Västsverige, så det är nog inte det sista vi hör av dem i GIS-sammanhang.

Underlaget hittar du här.

OBS: Detta inlägg började skrivas för ett par månader sedan, innan Covid-19 nådde Sverige, och inlägget innebär inte att regler och riktlinjer, ex. från VGR och Folkhälsomyndigheten, ska frångås.

Ett svar på ”Öppna geodata, del 5 – Besöksmål”

 1. Koppla gärna ihop dom med Wikidata eller om ni har en unik identifierare kan vi skapa den i Wikidata (tar någon vecka) vi har idag > 4000 externa kopplingar https://w.wiki/DYQ )

  Platser i Västra Götaland med artikel i sv:Wikipedia = 10413

  https://w.wiki/Q3v

  platser även utan svensk WIkipedia artikel > 47000

  Vi stödjer idag > 309 språk så minst en artikel finns för platser i Västra Götaland är 143 stycken dvs. Wikipedia kan vara ett sätt att lära sig mer om en turistort på ditt språk…

  https://w.wiki/Q3y

  Prata gärna med Wikimedia Sverige om ni vill lära er mer om WIkimedia och eller hör av er till mig om Wikidata

  Lista språk https://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias

  Vad är Wikidata https://www.youtube.com/watch?v=m_9_23jXPoE

  Hlsn
  Magnus Sälgö
  0705937579
  salgo60@msn.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *