Plattform för webbkartor

Räknas det som webbkarta om det är localhost?

VGR har under åren använt ett antal olika lösningar för webbkartor, ex. Google Maps, HAJK och Leaflet. Med tiden blir det svårt att förvalta många parallella lösningar och eftersom efterfrågan på möjligheter att publicera projekt och kartor på webben växer är det dags att erbjuda kollegorna en lättanvänd, enhetlig plattform som möjliggör just detta. Steg ett var förstås att sätta sig in i behoven, så jag kontaktade alla de kollegor som hade visat ett intresse och ganska snabbt började behoven klarna. Sammanfattningsvis, inklusive mina tillägg:

  • Kartlösningen ska utgöra en standard för VGR:s webbkartor som vi kan erbjuda alla dem som vill få ut kartor på webben
  • Det ska vara en etablerad produkt/lösning, dvs inget egenutvecklat, med tydlig vidareutveckling
  • Plattformen ska utgöra en webbaserad lösning med stöd för kartor, dashboards och ”kartberättelser”, huvudsakligen för externa användare
  • Lättanvända webbkartor med standardfunktionalitet, ex. zooma, klicka på objekt, söka, tända/släcka lager, använda externa karttjänster
  • Det ska vara möjligt att skapa och konfigurera webbkartorna mha ett grafiskt gränssnitt
  • Fungera på olika skärmstorlekar, inte minst telefoner, och hålla en hög nivå vad gäller tillgänglighet
  • Passa in i vår GIS-miljö, som huvudsakligen består av PostgreSQL/PostGIS, GeoServer, FME och QGIS
  • Enkel att förvalta för befintlig GIS-personal på VGR, möjligen med konsultstöd för anpassningar och vidareutveckling av funktionalitet
  • Publicering av webbkartor ska, åtminstone inledningsvis, skötas av Samhällsanalys GIS-personal

Det finns väldigt många produkter/lösningar för webbkartor, men behovet av dashboards och ”kartberättelser” begränsade urvalet avsevärt. En intressant kandidat tycker jag är MapStore och efter att ha testat den lokalt, på den egna datorn, bad jag VGR IT att sätta upp en server för detta. Servern innehåller bl.a. Ubuntu, PostgreSQL/PostGIS, GeoServer och MapStore. Planen är att publicera ett fåtal webbkartor de närmaste månaderna och ta in synpunkter från användarna. Är det vad kollegorna önskar sig? Vad behöver förbättras? Efter att ha testat hittade vi en handfull punkter att se över:

  • Städa och VGR-anpassa gränssnittet, exempelvis genom att ta bort externa länkar och bilder
  • Översätt gränssnittet till svenska
  • Tillgänglighet/användbarhet behöver förbättras, ex. navigering endast med tangentbord
  • Förvaltning

Inte minst den sista punkten lär vi lägga en del tid på. Eftersom ambitionen är att erbjuda en långsiktig plattform för webbkartor finns det en risk att vi med åren bygger upp något som är svårt att överblicka, speciellt om vi publicerar många webbkartor och inte tänker till redan från början över struktur och datamodell. Ska vi ha en databas i PostGIS för varje webbkarta? Är det OK med å/ä/ö/specialtecken i namnen? Hur skapar vi en struktur i GeoServer för att överblicka tiotals webbkartor? Hur ofta ska vi uppdatera till ny version av de olika programmen? Eller ska rent av varje webbkarta, med tillhörande miljö, vara en egen instans? Ska vi ta hjälp av konsulter för anpassningar och vidareutveckling där vi ser att det behövs? Jag arbetar just nu med att ta fram en mall för hur vi ska göra för att publicera våra geodata som webbkartor, så att det både blir enkelt att följa och överskådligt också om flera år. Fler inlägg om våra webbkartor kommer, när jag har svar på några av frågorna.

4 svar på ”Plattform för webbkartor”

  1. Jag tror absolut att ni är på rätt väg. Och har en bra grund, kompetensmässigt och med de vägval ni har gjort.

    En nödvändig grund är en leverantörsoberoende geodatabas, och det har ni med Postgis. Men undvik parallella databaser av samma data för olika ändamål. Det krånglar bara till det. Håll istället ihop geodata som hör ihop i olika databaser och scheman. Och inga åäö!

    FME är motorn för att ladda upp och hämta rådata (har ni FME server?)

    Sedan Geoserver för att publicera data, i så generella tjänster som möjligt. För olika ändamål är det lättare att erbjuda olika stilar än att sätta upp flera tjänster.

    Om tjänsterna dokumenteras väl kan Geonetwork skapa metadata från dem automatiskt. Jag har bidragit till att Geonetwork nu finns på svenska. Postgis är inte bra på metadata – men ’dummy’-tjänster kan användas för att skrapa metadata även från officiellt opublicerade data.

    Det här är ett stabilt bygge – nu behövs fönster, dvs webbkartor.

    Som du säger finns det en handfull kandidater – bra på olika saker. Den stora nackdelen med Mapstore är att den inte har ett svenskt gränssnitt. Jag vet inte hur mycket arbete som krävs för att skapa det. Men varför inte fortsätta med HAJK? Det är som jag bedömer en färdig produkt, och ändå utvecklingsbar.

    1. Hej Mats
      Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Ja, jag använder FME för att ladda PostGIS med de geodata som webbkartorna ska visa. Ingen FME Server i dagsläget.

      HAJK var en av kandidaterna vid val av plattform för webbkartor. Det som jag tycker talar för MapStore är bl.a. att den har funnits med ett tag, att den utvecklas snabbt, att den används av många aktörer internationellt och verkar växa och att det är någorlunda lätt att installera och administrera. Översättning av gränssnittet till svenska är förstås ett måste. Om något år eller två, när vi har publicerat ett antal webbkartor och har erfarenhet av förvaltning och uppdateringar kan jag nog förtydliga detta ytterligare.

  2. Jag funderar lite på hur mycket öppna kartdata ska vara en del av denna plattform eller om det ligger någon annan stans? Se till att ha med tänket tidigt i projektet i alla fall. Vet att ni har koll på frågan:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.