Till framtida GIS-praktikanter

Nybakat bröd, tyvärr inte en förmån för GIS-praktikanter på Västra Götalandsregionen

Samhällsanalys på Västra Götalandsregionen tar emot 1-2 GIS-praktikanter om året, oftast personer som läser en GIS-utbildning där praktik ingår i programmet. Inför varje start brukar vi diskutera hur vi arbetar, vad man kan förvänta sig och vad man kan göra för att förbereda sig, så att han eller hon får ut så mycket som möjligt av praktikperioden. Jag tänkte göra en sammanställning av detta här på bloggen, så att budskapet förhoppningsvis blir tydligare och mer enhetligt för framtida GIS-praktikanter.

Min bild är att praktikperioden ska ge något för båda parter; praktikanten får bl.a. inblick i hur kan GIS tillämpas i arbetslivet, hur vi arbetar med program och geodata, hur en stor organisation fungerar och en referens för framtida arbetsgivare; VGR får någon som med nya ögon ser hur vi arbetar och kan lyfta förbättringsområden och vi får, inte minst, hjälpa någon tidigt i GIS-karriären.

Vår miljö för GIS och geodata består huvudsakligen av:

Upplägget i våra GIS-projekt är nästan alltid att vi använder FME för att bearbeta, anpassa, analysera och kvalitetssäkra underlagen. Därefter tar oftast QGIS över för visualisering och kartproduktion. Jag tror därför att du kommer få ut mer av din praktikperiod om du sätter dig in i grunderna i just FME och QGIS.

De geodata som vi använder är ofta:

Så vad kommer du att få arbeta med under din praktikperiod? Det är ganska mycket upp till dig. Jag kommer inte att förbereda ett knippe övningsuppgifter, eftersom jag tror att den bästa skolan är att ta sig an uppgifter som vi faktiskt arbetar med. Det kan bl.a. handla om att konvertera underlag mellan två format, datatvätt mha FME, avståndsberäkningar, kontrollera adressregister, göra kartor i QGIS, göra en presentation i Power BI, testa en plugin, ta fram kartografi i GeoServer, öppna (geo)data och webbkartor. Det som du tycker verkar intressant finns det möjlighet att fördjupa sig i, så stressa inte med arbetsuppgifterna, utan ta dig tiden att göra det noggrant. ”Det är bättre att det blir rätt än att det går snabbt” har jag sagt någon gång.

Utöver dessa projektrelaterade uppgifter får du förstås också chans att träffa kollegor på enheten och i andra verksamheter i VGR (det finns många) och medverka på träffar med vårt interna GIS-nätverk. Jag brukar också försöka se till att praktikanten får träffa någon av mina GIS-kontakter utanför VGR över en lunch, för att ytterligare bredda bilden av vad GIS kan handla om.

Jag hoppas att du kommer att trivas hos oss och missa nu inte att läsa resten av GIS-bloggen.

3 svar på ”Till framtida GIS-praktikanter”

  1. Eftersom tanken är att hålla detta inlägg uppdaterat för framtida GIS-praktikanter har jag i dag lagt till MapStore i listan över program som vi använder.

  2. Jag lägger till OpenTripPlanner i listan, eftersom vi använder det för att göra restidsberäkningar och analyser utifrån kollektivtrafikdata.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.