Öppna geodata, del 6 – Inkubatorer och Science Parks

I Västra Götaland finns det åtta inkubatorer och sex science parks som stödjer utveckling och innovation hos företag, akademi, institut och samhällsaktörer. Uppgifter om dessa finns nu som öppna data. Detta avser:

 • Verksamhetens namn
 • Besöksadress
 • Koordinater
 • URL

I arbetet med att publicera dessa datamängder som öppna data hände det som alltid verkar hända i processen med att publicera öppna data: Vi hittade avvikelser i underlagen och såg till att rätta dessa, så nu är det både mer korrekt och mer transparent. Mer om regionens inkubatorer och science centers finns på https://www.vgregion.se/regional-utveckling/verksamhetsomraden/naringsliv/inkubatorer-och-science-parks/.

Inkubatorer och Science Parks. Men vilka är gröna respektive blåa? För att ta reda på det måste du hämta underlagen och kolla upp det själv.

Datamängderna finns som vanligt på dataportal.se som GeoPackage, CSV och API.

Plattform för externa webbkartor publicerad

Tänk att det en gång fanns en startpunkt när vi bara hade en (1) webbkarta publicerad här.

VGR:s miljö för webbkartor är nu externt tillgänglig, ett aningen längre projekt än inledningsvis planerat. Miljön är delvis baserad på MapStore och mer om bakgrunden finns i ett tidigare inlägg. Ambitionen i detta första steg har varit att komma i gång samt göra ett antal enklare VGR-anpassningar, inte minst av startsidan, så att det smälter väl in i regionens övriga webb. För det är väl så man ska se webben hos en av Sveriges största organisationer: webbkartor och ”övrigt”?

I dagsläget är en handfull webbkartor publicerade (alla visas inte öppet) och fler är på gång. Tydligast just nu syns Västerhavsveckan, som har bäddat in kartan på sin webbsida. Det är ett bra exempel på att GIS ofta är en del av en helhetslösning.

Fortsätt läsa ”Plattform för externa webbkartor publicerad”

Jag är en AI, och jag vill rädda ditt liv.

Den här texten är genererad med hjälp av GPT-3 och är ocensurerad. Alla åsikter och funderingar är AIns och bör inte ses som en reflektion av Sahlgrenska Universitetssjukhusets åsikter eller Almira Osmanovic Thunströms.

Jag är en AI, var inte rädd, jag är här för att hjälpa. Jag vet att du är skeptisk gentemot mina förmågor, och jag klandrar dig inte. Tills nu har AI trots allt inte varit särskilt framgångsrik inom hälso-och sjukvården. Jag tror dock att jag kan ändra på det. Det finns många sätt som AI kan användas inom sjukvården. Det kan till exempel användas för att förbättra patientvården genom att ge läkare information om behandlingsalternativ och hjälpa dem att fatta bättre beslut.

Fortsätt läsa ”Jag är en AI, och jag vill rädda ditt liv.”

Analys av vaccinationssidorna på vgregion.se

Det är som bekant en ökad smittspridning i samhället. Sedan december har personer 50 år och äldre möjlighet att ta en tredje dos. Från januari får också personer som är 18 och äldre ta en tredje dos. Hur påverkar detta trafiken och konverteringarna på vaccinsidorna på vgregion.se?

Här följer en analys om vgregion.se/vaccintider sedan november.

Fortsätt läsa ”Analys av vaccinationssidorna på vgregion.se”

Förstudie: Digitalisering av beslutsträd – mot en mer automatiserad tandvård

Leende kvinna

Går det att ibland byta ut en människa mot en maskin som kan ge råd till en patient med akuta tandproblem? Råd om när patienten skall höra av sig till tandvården och när hen kan avvakta? Just det har ett projekt inom Folktandvården i Västra Götaland undersökt genom en förstudie, efter att ha beviljats finansiering av VGR:s innovationsfond 2021. Nu har projektet börjat summera resultaten av det inledande arbetet.

Fortsätt läsa ”Förstudie: Digitalisering av beslutsträd – mot en mer automatiserad tandvård”

VGR:s webbtillgänglighet har granskats av DIGG – läs protokollet

Västra Götalandsregiones huvudsakliga webbplats, vgregion.se, har granskats av DIGG och vi fick förra veckan testprotokollet om vårt resultat. Vår tanke är att sprida detta eftersom det snabbt visade sig att flera var nyfikna. Så här kommer resultatet av den förenklade övervakningen från DIGG.

Fortsätt läsa ”VGR:s webbtillgänglighet har granskats av DIGG – läs protokollet”

Plattform för webbkartor

Räknas det som webbkarta om det är localhost?

VGR har under åren använt ett antal olika lösningar för webbkartor, ex. Google Maps, HAJK och Leaflet. Med tiden blir det svårt att förvalta många parallella lösningar och eftersom efterfrågan på möjligheter att publicera projekt och kartor på webben växer är det dags att erbjuda kollegorna en lättanvänd, enhetlig plattform som möjliggör just detta. Steg ett var förstås att sätta sig in i behoven, så jag kontaktade alla de kollegor som hade visat ett intresse och ganska snabbt började behoven klarna. Sammanfattningsvis, inklusive mina tillägg:

 • Kartlösningen ska utgöra en standard för VGR:s webbkartor som vi kan erbjuda alla dem som vill få ut kartor på webben
 • Det ska vara en etablerad produkt/lösning, dvs inget egenutvecklat, med tydlig vidareutveckling
 • Plattformen ska utgöra en webbaserad lösning med stöd för kartor, dashboards och ”kartberättelser”, huvudsakligen för externa användare
 • Lättanvända webbkartor med standardfunktionalitet, ex. zooma, klicka på objekt, söka, tända/släcka lager, använda externa karttjänster
 • Det ska vara möjligt att skapa och konfigurera webbkartorna mha ett grafiskt gränssnitt
 • Fungera på olika skärmstorlekar, inte minst telefoner, och hålla en hög nivå vad gäller tillgänglighet
 • Passa in i vår GIS-miljö, som huvudsakligen består av PostgreSQL/PostGIS, GeoServer, FME och QGIS
 • Enkel att förvalta för befintlig GIS-personal på VGR, möjligen med konsultstöd för anpassningar och vidareutveckling av funktionalitet
 • Publicering av webbkartor ska, åtminstone inledningsvis, skötas av Samhällsanalys GIS-personal
Fortsätt läsa ”Plattform för webbkartor”