En eftermiddag på AI Innovation of Sweden

Jag höll på att göra som min kollega Lars och lista ut något listigt (se där) som titel på detta inlägg. Top of mind var One Night in Bangkok, men det enda logiska med det är att en av de främsta utvecklarna jag någonsin träffat bor där. Och att min mamma spelade sönder Chess-skivorna när jag var liten.

*Skratch* -> On topic

Igår körde jag det första försöket med en interaktiv session där kollegor får lära sig lite lagom mycket programmering för att sedan få en inblick i hur datastrukturer och machine learning fungerar i form av ett ytterst enkelt beslutsträd. Tack Jenny A och Lisa B som villigt ställde upp som försökskaniner.

Du som vill laborera lite kan kolla in Azure Notebooks. Klona projektet Swelife AI workshops. Där finns övningsfiler i roten och en mapp för facitfilerna. Det kommer ett självstudiematerial i mitten av mars också.

Jenny och Lisa var också de som öppnade dörren för att jag kunde ta med mig mitt initiala dreamteam till nyöppnade AI Innovation of Sweden, som nu finns i Ericsson-huset på Lindholmen i Göteborg. Jag beskrev kort vad vi gjort på plats under de cirka fem dagar vi hunnit vara där och tydligen var det leverans mot förhoppning. Så jag tänkte med detta blogginlägg beskriva hur en halvdag på AI-centret kan se ut.

Exakt vad VGR vill ha ut av AI-centret är inte helt klart ännu vad jag förstått, så vi erbjöd oss vara platshållare och rapportera tillbaka om våra intryck.

Vilka sitter på AI Innovation of Sweden?

Från VGR och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är det jag som väl mer har en strategisk roll inom AI och ganska mycket innovation/utveckling, jag har även en Swelife-identitet på plats eftersom det är mitt heltidsuppdrag nu. Almira T är neuroforskare, jobbar på psykiatrin och kan en hel del praktikaliteter inom machine learning, men jobbar också med “immersiva” upplevelser som Virtual Reality och Augmented Reality. Vill man ha tuggmotstånd om ifall machine learning egentligen bara är en jäkla massa matematik är det henne man pratar med. Mattias L är webbutvecklare som kan IT-hantverket, är intraprenörslagd och inte minst sjuksköterska. Mattias har alltid en kreativ lösning både på stora utmaningar men också vardaglig digitalisering.

Andra som sitter på AI-centret är främst Zenuity och Berge på plats just nu. Zenuity fokuserar på fordonsindustrin likt många andra företag på Lindholmen. Berge är mer av en teknikkonsult som gör en massa ingenjörskonst, med tjänstedesign och gärna med AI-tekniker.

Det saknas inte folk med akademiska meriter, det märks snabbt när man pratar med de som är på plats. Det är väl bara jag som inte doktorerat, är doktorand eller ens funderar på att etablera mig på det sättet.

Också några studenter från Chalmers som ska jobba med hur projekt inom machine learning bör läggas upp, så de är antagligen på rätt plats för att bolla sina fynd med erfarna personer i branschen.

En exempeleftermiddag + kväll

12:00 – Lunchade med digitaliseringschefen på samhällsbyggarkonsulten Norconsult för att diskutera beröringspunkter. Diskussion om digitala tvillingar för hus, hur det relaterar till länkade data och showroom med VR/AR för demonstration. Visade lokalerna på AI-centret och kom fram till att vi borde ha en Meetup om ansvarsfull samhällsbyggnad och vi har redan två tilltänkta talare.

13:15 – Träffar ett nytt ansikte. En man ursprungligen från Belgien som idag jobbar sedan länge med machine learning. Han vill ha AI-förstudien på engelska och föreslår en föreläsning i Uppsala där han kan samla folk från universitetet och akademiska sjukhuset. Där föreläsningen blir en diskussionstart mellan experter inom vårddomänen och de som kan machine learning. Låt oss styra upp detta i april!

14:00 – Sittning med Emil och Minna från Berge om ett projekt de låtit mogna internt och nu återigen vill blanda in VGR eller liknande part för att svara på en Vinnova-utlysning. Vi inser inom tio minuter att vi har en “vårdfråga” jag inte kan besvara samt att jag troligen inte kan ingå i en projektgrupp pga jäv. Sån tur att Mattias är på plats, han är sjuksköterska och utvecklare. Mattias förklarar initierat vilka hinder man kan vänta sig vid en framtida implementering, ställer svåra motfrågor och berättar om några initiativ i landet som är tänkbara samarbetsparter. Nu är ansökan praktiskt taget fixad på under en veckas tid!

15-17 – preppar inför min presentation på HealthTech Arena 17:30 i grannhuset.

Marcus Österberg presenterar AI-förstudien från VGR
Marcus Österberg presenterar AI-förstudien från VGR

17-20 – presenterar intryck och fynd från 2018 års förstudie som bekostats av VGR:s innovationsfond och återpublicerats av Swelife både på svenska och översatts till engelska. Förutom bra talare från Danmark som jobbar i team av läkare och data scientists (på ett sätt vi borde) och bjuder in oss på studiebesök, också en spetspatient som förklarar hur datadriven man kan vara som patient och erbjuder sitt nätverk till oss. Men också två lokala firmor som kan annotering av data, chatbottar och prediktion.
Min presentation kan laddas ner på Slideshare ›

Bland åhörare som gav sig till känna var en machine learning-kunnig läkare som jobbar på en av de lokala IT-konsulterna. VGR-kollegor från Habilitering och Hälsa som ville ha praktisk hjälp att ta fram en chatbot för de som kan ha svårt att prata fullt så tydligt. Bara för att nämna några få.

Summa summarum

Det är omvälvande nästan varje dag på AI Innovation of Sweden. Det är en kreativ miljö, vänliga ansikten, folk som vill veta hur vi kan hjälpa varandra och möjligheterna att mixa kompetenser bland de som redan är där är minst sagt spännande.

Jag har bjudit in några kollegor att komma och göra en eftermiddag på AI-centret, med baktanken att koppla ihop fler än vi tre som ingår i förtruppen.

Jobbar du inom VGR och har ett AI-relaterat projekt (jag är inte så petig med definitionen) på gång? Hör gärna av dig så försöker vi boka in ett kort rådslag på plats och nätverka med de som på plats just den dagen.

Mer om AI Innovation of Sweden

Ett svar på ”En eftermiddag på AI Innovation of Sweden”

  1. Det känns bra när man får läsa positiva blogg inlägg som detta. Jag hoppas att AI innovation Sweden blir den mötesplatsen som skapar nya möjligheter för samverkan och ideskapande, på det sätt som Marcus beskriver. Det är ju i gränslandet mellan organisationer och professioner som det uppstår ”nytänk” och samskapande. Dessutom kul att du testat utbildning inom ML på Jenny och Lisa- ska be dom lösa ett problem jag har avseende systematiska hälsodata 🤔. Fortsätt rapportera Marcus, alltid tänkvärt och läsvärt., det gillar vi i VGR och Swelife.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *