Spelbaserad inlärning vid introduktion av nya vårdsystem?

Många gånger kan man som användare av ett nytt IT-stöd uppleva att man får en lyckönskan av systemförvaltaren som med skräck i blicken släpper loss de nya användarna. Något överdrivet, men ändock 🙂
Har själv varit på utbildningar där jag fått lära mig vad jag absolut inte ska klicka på, hur jag övervinner märkliga hinder och hur jag går till väga för att börja om från början.

Hur vore det om man tog lite inspiration från spelindustrin istället?

För dig som inte spelar något kan jag nämna att det kryllar av kreativa sätt att lära dig som ny spelare hur spelet går till, bland annat:

  • Omedelbar respons om jag gjorde rätt, men utan att för den skull ge mig skrämselhicka vid misstag.
  • Ge mig fler möjligheter allt eftersom jag förstår vad jag håller på med. Angry Birds delar ut fåglar med nya egenskaper allt eftersom man bemästrat de enklare varianterna.
  • Öka svårighetsgraden om jag visar att jag klarar av det. Ofta fokuserar man på interaktionsdesign för att dölja komplexitet, men vad som anses är komplexitet i ett personalsystem skiljer sig nog om man frågar mig eller en HR-specialist, och inte sällan använder båda dessa samma system.

Motivationsdelen från spelindustrin kan man nog också ta fasta på. Att man kan avancera upp i nivåer (levels), klara vissa uppgifter eller provköra ett visst scenario med hjälp på vägen när man behöver dem eller kört fast.
Motivationsdelen ser man ofta på webben även fast man kanske inte tänker på det. Nedan bild från nätverkssajten Linkedin har en anteckningslapp som guidar mig igenom vilka steg jag bör ta för att få ut mesta möjliga av tjänsten:

Att jag uppmuntras, och får hjälp till att, testa igenom det som erbjuds kan göra ett system mindre avskräckande. Samtidigt kan det vara bra information för IT-supporten om jag ringer in och behöver hjälp – de kan då ta del av vad jag sedan tidigare klarat av och vilken nivå jag ligger på.

Detta med spelbaserat lärande var en av alla saker vi tog upp på måndagens spånardag. Kanske blir det en del i vårdaktörsportalen?

För dig som vill läsa mer om ämnet har Wikipedia en artikel om Game based learning »

3 svar på ”Spelbaserad inlärning vid introduktion av nya vårdsystem?”

  1. Vgr har redan varit i kontakt med det, i ett annat ärende. Jag tror på det, men det är dyrt. Kolla med info på regionkansliet.

  2. Ska prata med info-folket.
    Jag tror också det kan vara kostsamt, men samtidigt kan det vara väl värt det för projekt som gör att våra medarbetare behöve jobba i färre system – exempelvis våra portalprojekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.