Dörrarna öppnas

VGR_karta

En ovanligt trevlig region? Översiktskartan, ©Lantmäteriet

För den som undrar om VGR arbetar med GIS/GIT/geodata är svaret ”ja”. Efter snart två veckor som regionens GIS-samordnare tänkte jag skriva ner några tankar om hur jag ser på kombinationen VGR och GIS. När jag läser om regionen står det:

”Västra Götalandsregionen ska bidra till ett gott liv för människorna i Västra Götaland – det är vårt övergripande uppdrag. Det gör vi inom våra tre ansvarsområden: Hälso- och sjukvård, tillväxt och utveckling, kollektivtrafik.”

Vad betyder det för vårt arbete med GIS och våra långsiktiga mål? Jag har väl inte helt tänkt färdigt, men kanske något åt det här hållet?

 • Det ska vara enkelt för dem som bor i eller besöker regionen att ta del av VGR:s verksamheter. Ett par exempel kan vara att hitta vård eller kulturutbud och ta del av näringsliv och kommunikationer.
 • Det ska vara enkelt för VGR:s anställda att hitta och arbeta med geodata och den geografiska aspekten av arbetsuppgifterna. Det inkluderar exempelvis enkel tillgång till geodata, mallar, metadata, rutiner, kvalitetssäkring, publicering och användbarhet.
 • VGR är bra på mycket, men jag är övertygad om att det finns många som har idéer om hur man bättre kan tillgängliggöra och presentera den information som ryms inom VGR. Att öppna lämpliga delar av VGR:s (geo)data för extern åtkomst tror jag därför är viktigt.

Tänk så lyxigt när vi har nått så långt. Jag lovar att återkomma med nya och ännu vassare långsiktiga mål då. Årets mål då, vilka frågor kommer jag att driva i år? För närvarande ser planen ut så här:

 • Plattform för geodata – Ta fram en plattform för lagring och distribution av geodata
 • Programvaror för GIS – Se till att medarbetarna enkelt kan få tillgång till lämpliga programvaror
 • GIS-nätverket – Utveckla regionens GIS-nätverk för att kunna fånga upp behov och önskemål
 • Utbildningar – Sannolikt kommer vi att hålla GIS-kurser för dem som vill lära sig mer om vad denna typ av verktyg kan erbjuda
 • Mallar – Vem gillar inte mallar? Jag vill gärna förenkla för GIS-användarna genom att förbereda mallar för de vanligaste GIS-uppgifterna.
 • Dokumentation – Det är viktigt att tillgängliggöra den kunskap som vi bygger upp och jag tror att vår wiki kommer att bli navet i det arbetet. I detta ryms naturligtvis frågan om metadata för våra geodata.
 • Samverkan med andra regioner – Jag tror att landets regioner kan lära sig av varandra, inte minst när det gäller GIS, och vi kommer förhoppningsvis att hitta samarbetsformer under året.
 • Automatisering – Om det går att automatisera en process eller bearbetning tror jag att regionen kan få resurser över till annat och det vill jag gärna bidra till.

Vilka frågor inom GIS/GIT/geodata tycker du att VGR ska prioritera i år? Jag vill gärna höra av dig, oavsett om du är anställd inom VGR eller bor inom/utanför regionen och har sett en förbättringspotential i någon av verksamheterna.

Magnus

13 svar på ”Dörrarna öppnas”

 1. Trevligt inlägg, på en trevlig yta! Eftersom jag inte har stenkoll på hur regionens GIS-nätverk ser ut och vilka som deltar tänkte jag bara påpeka kunskapen hos kommunerna i länet i denna frågan. Precis som hos VGR är GIS en vital förutsättning och stöd för övrig verksamhet.
  Hör gärna av dig vid tillfälle om intresse finns om samarbete med kommunerna i länet.
  Med vänlig hälsning,
  Karl Fors
  VästKom

 2. Först och främst är jag glad att vi har en GIS-samordnare!
  Sen har jag ett litet medskick från oss som jobbar med våra webbplattformar och det är hur en GIS-person resonerar i vilka kartleverantörer vi väljer för webben. Vill man inte tänka efter är det lätt att alltid använda Google Maps, men med tanke på vår ibland personuppgiftskänsliga verksamhet kanske OpenStreetMap är lämpligare.

  Vi tar gärna emot tips 🙂

  1. Hej Marcus
   Oj, det där skulle vi kunna diskutera länge och väl. Jag tror inte att det finns en karttjänst som är bäst på allt, utan det handlar om vad man ska ha den till. Google Maps har definitivt sina fördelar, exempelvis att den är välanvänd, känd och har närmast global täckning. OpenStreetMap, där vem som helst kan bidra med egna geodata, kan å andra sidan erbjuda bitvis fantastiskt detaljerad och uppdaterad information från personer med bra lokalkännedom, till priset av att ex. karteringsnivån är ganska ojämn och inte helt enhetligt utformad.

   En idé kan vara att använda verktyg såsom Leaflet eller OpenLayers för att skilja på verktyg/användargränssnitt och kartinnehåll. Hör gärna av dig till mig, så kan vi gå igenom behoven mer i detalj.

   1. Vi har i just denna tillämpning inte möjligheten att göra manuella insatser, det är minst tiotusentals olika ställen på vår webb som ska ha kartor, där konfigurationen är databasstyrd.
    Så som det ser ut just nu så kommer vi hämta geoposition från vår organisationskatalog Katalog i Väst (KiV), rita ut en OpenStreetMap i en mall på Episerversidorna och lägga Leaflet som lager ovanpå.

    Men verksamheten har en viss oro för ifall OSM har tillräcklig kvalitet.

    1. Hej Marcus
     Då tror jag att jag förstår behovet. Jag återkommer till dig med ett par tankar att ha med i det arbetet.

 3. Vilken trevlig utveckling för VGR att satsa på dig som GIS-samordnare! Vi ser samma positiva utveckling i Region Kronoberg, Region Halland och i Region Skåne har en nytagen GIS-strategi fått stor spridning!
  Kolla gärna in på http://gisbloggen.wordpress.com för mina tips kring en plattform för geografisk information, spridning av data, publicering av informationsprodukter och inte minst tillgängligt när som helst, vart som helst och hur som helst!

 4. Hej Oscar
  Tack för tipset. Vi håller på att starta upp ett samarbete över regiongränserna och jag har stora förhoppningar om ett bra erfarenhetsutbyte framöver. Vi har påbörjat arbetet med att ta fram en plattform för regionens geodata och jag hoppas kunna återkomma med ett lite längre blogginlägg om det framöver och gå igenom bl.a. vilka behov vi stod inför, krav och vägen framåt.

 5. Hej
  Ansluter mig till alla som är glada att du finns. Jobbar med TD (tillgänglighetsdatabasen) där platser och verksamheter inventeras utifrån deras tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Vi har länge önskat hitta ett bra sätt att arbeta med kartor. Idag använder vi Google. Vi har användare både internt VGR, i länet samt i övriga Sverige. Alla platser som inventeras i TD går inte att hitta på Google, Flera kommuner har önskat använda sina egna kartor, Känns angeläget med plattformen och GIS nätverket. Ser fram emot en utveckling inom detta hos oss.

  1. Hej Marianne
   Roligt att du hör av dig. Vi är på gång med att få tillgång till både geodata och verktyg inom regionen och det skulle förstås vara bra om vi kan underlätta arbetet också för TD. Jag skickar dig en hälsning på mailen, så får vi se hur vi kan ta detta vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.