VGR ska jobba med AI och maskininlärning

Sista maj 2017 beslutades det i VGRs hälso- och sjukvårdsstyrelse bland annat att:

”Förslag ska också tas fram till hur digitaliseringen av vården kan utvecklas. Under de närmaste åren ska bland annat internetbaserat stöd och behandling utökas och digitalt högkostnadsskydd införas.”
pressmeddelande, 31:a maj 2017

I förslaget som gick upp för beslut stod dessutom följande att läsa:

Machine Learning och Artificiell Intelligens
Under perioden ska initiativ tas till en samlingsplats för att inom sjukvårdens område utveckla och använda artificiell intelligens och machine learning.”

Jag utgår ifrån att nördfaktorn kring dessa hajpade begrepp var för hög för att nämnas i pressmeddelandet, men att det inte sållades bort i beslutet.

Hur står sig Sverige när det gäller AI och machine learning?

Computer Sweden skrev nyss om att det är förvånansvärt tunnsått med företag som jobbar med AI i Sverige. Ett av undantagen är konsultbolaget Berge i Göteborg som lyckats samla på sig ett tiotal personer med AI som specialitet. Att Sveriges position anses dålig förklaras med att vi annars ofta är tidigt ute med innovativ teknik.

“Man måste våga lägga budget på lite galna projekt. Om man inte vågar satsa på tekniken när den är i en tidig fas blir det svårt att hänga med sedan när det växer. Därför är det viktigt att lägga mer resurser på att hitta de galna projekten som påverkar hela branschen.”
– Carl Berge, Sverige halkar efter i AI-världen: “behövs fler galna projekt”

Friskt vågat hälften vunnet, som ordspråket säger och allt oftare får vi det påpekat att det är svårt att lösa stora utmaningar om man enbart fokuserar på att aldrig misslyckas med ett projekt. Ett sätt att göra det tydligt att man chansar lite är att påbörja ett innovationsprojekt, något både VGRs egen innovationsfond och andra aktörer möjliggör.

Vinnova finansierar projekt inom artificiell intelligens för bättre hälsa

I mitten av juni öppnas utlysningen om att få finansiering från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Det finns 20 miljoner och det man söker efter ska svara på:

“Projekt som med hjälp av AI tar fram lösningar med stor potential att förbättra folkhälsan, vården eller omsorgen i Sverige”

Kolla in utlysningen på Vinnovas webbplats ›

Har du tankar om exempelprojekt som är lämpliga för Västra Götalandsregionen så ska du inte tveka på att höra av dig!

Läs mer om artificiell intelligens och maskininlärning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *