VGR har bäst webbprestanda i offentlig sektor

Ja, det verkar som att VGR är snabbast i offentlig sektor 2017. Åtminstone om man utgår från de prestandariktlinjer Google satt upp i deras Pagespeed-projekt. Det är visserligen bara en av flera måttstockar kring prestanda, men det är min personliga favorit sedan snart åtta år då de andra antingen är utdaterade eller har ett extremt introvert IT-fokus.

Vill man kritisera Google Pagespeed är det ganska enkelt. Deras bedömningsgrunder är inte öppna. Men det hindrar inte jämförelser av olika webbplatser sinsemellan. Se det som de olympiska spelen, Google Pagespeed är 100-metersloppet där alla siktar på att komma i mål både gällande prestanda och användbarhet. De flesta av oss kommer inte hela vägen, andra snubblar redan när de ska ner i startblocken. Det finns andra grenar att fokusera på om man hellre vill det.

Just 100-metersloppet kommer VGR 96 meter, medan den näst bästa i offentlig sektor endast kommer 84 meter innan tiden är ute. Den genomsnittliga webbplatsen kommer endast 60 meter, vilket dessvärre är sämre än genomsnittet från samma mätning 2016.

Vill du veta mer om hur VGR gick från en medioker webbplats till snabbast i offentligt sektor så lyckas vi förhoppningsvis filma den redan fullbokade nätverksträffen på Meetup-gruppen Digital offentlig sektor. Filmen och en textversion av presentationen kommer publiceras här på utvecklingsbloggen andra halvan av december.

Mer om webbprestanda

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *