Några tankar om öppna geodata från VGR

Vagnat_oljemalning

Någon sa att vägnät omöjligen kan presenteras som oljemålning, men det verkar faktiskt gå. Det är kanske ändå inte den metod som vi kommer att välja framöver för öppna geodata.

Visst borde Västra Götalandsregionen bli bättre på att tillhandahålla öppna geodata? Vi har en del geodata som jag kan tänka mig kan vara intressanta för andra att ta del av, särskilt om vi gör det enkelt att komma åt dem. Exakt hur de kommer att användas vågar jag inte sia om, men jag är övertygad om att andra kommer att använda dem på sätt som vi själva inte har kommit på. I detta inlägg kommer mina inledande tankar inför arbetet.

Inför uppgiften med att tillhandahålla öppna geodata behöver ett antal detaljer redas ut:

  • Behov
    • Vilka underlag efterfrågas?
    • Vilken information om respektive underlag önskas?
    • I vilka format önskas detta?
  • Metod
    • Vilken metod och teknik ska vi använda? Rimligen bör den passa både för att börja minimalistiskt och att för att kunna skala upp om efterfrågan tilltar.
    • Hur gör vi med ajourhållning och kvalitetssäkring? Ingen gillar gammal mjölk.
    • Vilken metod för att tillhandahålla metadata ska vi använda? Önskvärt med integration med geodata.se.
    • Vilken licens ska gälla för underlagen?
  • Organisation
    • Hittills består arbetet mest av att jag har funderat på nuläget och hur vi kan göra. Sannolikt behöver fler involveras och upplägget förankras i organisationen. Inte minst budget och förvaltning behöver säkras, så att vi får långsiktighet i frågan.

Hur gör andra?

Så hur gör andra i arbetet med öppna geodata? En snabb sökning på nätet ger ett antal exempel:

I dessa exempel är öppna geodata tillgängliga i en blandning av bl.a. WMS, WFS, SHP, TAB, GDB, DWG, KML, GeoJSON, Minecraft och Excel. Den som vill läsa in dessa geodata över kommungränsen kan alltså komma att behöva hantera olika format/tjänster. Referenssystemen ser främst ut att handla om antingen SWEREF 99 och WGS 84. För en del måste man registrera sig, i andra fall är det öppet. Behövs en nationell standard för att förenkla för användarna?

Hur bör VGR göra?

För Västra Götalandsregionens del resonerar jag så här:

  • I dagsläget handlar det om väldigt små datamängder.
  • Det är inledningsvis vektordata med enkla geometrier där vår egen kartografi bör vara relativt ointressant för användaren/utvecklaren.
  • Ett antal av de underlag som jag har identifierat uppdateras inte särskilt ofta, vanligen ett par gånger per år, medan andra uppdateras betydligt oftare.

Vilken lösning kan tänkas passa utifrån dessa förutsättningar? Handlar det om webblösningar borde WFS vara användbart. Då får man tillgång till underlaget och kan sätta sig egen kartografi. En desktopanvändare kan förstås också läsa in WFS-informationen, men en del användare kanske är mer vana vid filbaserade underlag, så kanske också distribuera dem som GeoPackage? Ja, jag tror att GeoPackage är ett bättre väl än många andra filbaserade format, se exempelvis här och här. Om det på sikt blir aktuellt med lite tyngre underlag kan det vara ett bra alternativ att leverera filbaserade underlag för att göra uttag.

Behov och vad vi kan erbjuda

Jag tror på att sikta högt, men att börja synnerligen enkelt och minimalistiskt. Kanske 1-2 underlag för att testa isen och samla in feedback? Jag återkommer med tankar om vilka underlag det skulle kunna handla om. Hör gärna av dig om du har förslag.

Metod

Lösningen får gärna i möjligaste mån sköta sig själv, utan att vi löpande behöver lägga tid på att administrera och konfigurera. När vi uppdaterar våra interna databaser skulle vi kunna anpassa körningarna så att också den externa databasen ändras och samtidigt även skapa GeoPackage-filer. Webbtjänsterna bör sköta sig själva när de väl är konfigurerade. På så vis borde vi få kvalitetssäkrade och aktuella öppna geodata, utan större extra arbetsinsats.

Rimligen borde vi också tillhandahålla tillhörande metadata för underlagen och gärna publicera allt på geodata.se. Jag har tidigare nämnt det här, men jag har inte riktigt hunnit med att ta fram en lämplig lösning. Öppna geodata gör att frågan blir än mer aktuell.

Vilken licens ska gälla för våra öppna geodata? På http://www.vgregion.se/om-vgr/om-webbplatsen/oppen-data/ finns VGR:s nav för öppna data, så rimligen bör öppna geodata kopplas hit. Där nämns också ett par olika licensformer, som kan vara aktuella även för geodata.

Organisation

Jag anar att det här kan vara den svåraste biten. Det bör inte vara tekniskt komplicerat att publicera sina geodata med hjälp av lämplig plattform, men för att nå dit behöver jag bl.a. förankra ämnet internt, lösa budgetfrågan och säkerställa förvaltning, pusselbitar som nog tar längre tid än teknikfrågan.

Som du ser håller vi precis på att knyta på oss skorna i startfältet. Jag återkommer framöver när startsignalen ljuder.

6 svar på ”Några tankar om öppna geodata från VGR”

  1. När det gäller licenser (och ja det måste ni ha) så är Creative commons 0 defaultvalet för geodata. Lantmäteriet har gått över till det för all sin geodata nyligen. CC BY om det verkligen är nödvändigt (det är det troligtvis inte).

  2. Det allra viktigaste är att ni väljer en befintlig licens och inte hittar på något som ”Data får användas fritt.” eller ”Villkor: Inga.” så minskar ni osäkerheten hos de som vill återanvända er data. Pluspoäng om ni gör den maskinläsbar i anslutning till själva datamängden (inte ett par knapptryckningar bort på en sida med massa annan information). Som Björn säger ovan, CC 0 är förmodligen det bästa valet för er.

  3. Tack för tankarna om licensval. Jag ska se till att vi gör ett klokt val och att det blir tydligt vad som gäller.

  4. Tack, Lars. Fundera gärna på om du har några underlag i din närhet som kan vara aktuella som öppna (geo)data.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.