Anteckningar från AI Business Summit 2019

Konferensen AI Business Summit 2019 arrangerades 30 januari i Stockholm. Här följer det jag tyckte var värt att anteckna och egna reflektioner. Kanske inte direkt objektivt med tanke på att jag primärt var uppmärksam på sånt jag kan ha nytta av i mitt Swelife-uppdrag samt med en något skeptisk inställning på förhand om det skulle bli en massa hajpsnack eller också användbara och konkreta grejer. Well, det var lite hajpsnack jag hört till leda, som att ”nu är det bråttom, kolla på Amazon” men också en massa matnyttigt om alla initiativ runt landet.

Men många av de jag talade med i pauserna hade ganska nyss fått det här med AI på sitt bord, så då lär mycket av det jag är trött på att höra ha en annan fräschör 🙂

Jag missade dessvärre Christan Guttmanns inledning av dagen.

Demokratiserad AI, svenskar och robotar (Conny Svensson, CGI)

South Park-referensen “They took our jobs” är inte ett problem i alla branscher, AI:n kommer inte ta våra jobb. Exempelvis inom vård och omsorg är det snarare brist på arbetskraft och en utmaning med en åldrande befolkning är visserligen vem som ska betala skatt, men också vem som ska jobba med kommunal service och omsorg.

Om det nu är så stor potential i AI behöver vi göra det mer tillgängligt för fler och mer förståeligt för vanligt folk. Annars bygger vi nya klyftor i samhället. Men hur bygger vi tillit och transparens när det gäller AI?

AutoML – Googles satsning på att lite ersätta data scientists där AI försöker lösa bristen på data scientists.

Behöver vi ett datorkörkort för AI, där stora delar av svenska folket lär sig grunderna? Misslyckades själv med datorkörkortet på 90-talet, om jag minns rätt visste jag inte om den omständligaste vägen att tömma papperskorgen i Windows 98. Sen att jag haft en dator med annat operativsystem sedan mellanstadiet hjälpte föga.

Conny visade exempel på hur computer vision går bort sig. Exempelvis om man sätter ett klistermärke bredvid ett objekt den ska klassificera. Nu får du i uppdrag att kolla på alla stoppskyltar i trafiken. Hittar du några med klistermärken?

Bias

AI är mycket bättre på att känna igen en vit man jämfört med en svart kvinna. Man kan behöva sina egna dataset som speglar den variation man förväntar sig.

Förr eller senare kommer människor att förbjudas att köra bil. När de autonoma fordonen är mycket bättre än människor kommer det vara omoraliskt att människor framför ett fordon.

AI forskning skapar möjligheter – Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) Fredrik Heintz

Fokus bland annat på:

 • Sekventiellt beslutstagande och reinforcement learning.
 • Representation learning and grounding
 • Små dataset, med stöd av GAN

Det byggs nu upp en svensk infrastruktur för AI. Det är svårt att komma över den beräkningskraft som behövs för att träna på riktigt stora datamängder.

Det fanns ingen kapacitet för hajpen den här gången. Folk som brydde sig om AI under hajpen på 1990-talet var till viss del inte kvar i branschen eller Sverige. Europa är tydligen en nettoexportör av AI-kompetens.

Taktiker att bygga kompetens

Då det är rätt hopplöst att rekrytera någon som är perfekt för det man behöver så är en strategi att ta den bästa man har eller kan få tag på och vidareutbilda dem.

Genom att släppa sina dataset kan man få andra att jobba på ens egna problem (tänk Kaggle mfl).

Google och andra släpper också sina ramverk (TensorFlow, Facebook med sin Prophet mfl) så omvärlden lär sig deras tekniker och blir mer anställningsbara.

EU:s strategi handlar inte om att komma ikapp utan om att hitta vår egen nisch. Human-centered AI, typ.

Fredrik pekar på svårigheten att fråga (kundundersökning) vad de vill ha. De kommer svara att det bästa var för två år sedan, att de helst har en snabbare häst snarare än en bil, etc.

Att tillvarata möjligheter och hantera risker – Policyinitiativ inom AI i Sverige och internationellt (Johan Harvard, Näringsdepartementet)

I många fall är AI:n dyrare än alternativen och ställer andra krav, men potentialen är också större. Svårt att veta hur bra den kommer att prestera på förhand.

Styrkor för Sveriges AI-förmåga:

 • Digitaliseringsgrad
 • Kompetensbas
 • AI-patent
 • Näringslivet

Svagheter:

 • AI-forskning
 • Forskningsprioriteringar
 • Vidareutbildning inom AI – finns dock satsningen AI Competence for Sweden som är opartiska och kompletterar därför näringslivet.
 • Offentlig verksamhet

Nationella inriktningen är att tillvarata möjligheterna med AI.

AI-juridiken – att tänka på (Agnes Hammarstrand)

Privacy by Design (GDPR) är väl det mest applicerbara för life science, åtminstone om man tänker kring personuppgifter.

Finns tydligen lite undantag kring upphovsrätt när det gäller AI.

Så kan AI påverka arbetsprocesser och lärande – nya affärsmöjligheter uppstår i en bransch i snabb förändring (Bo Kristoffersson)

En eye-tracker som kollar var ögonen jobbar i en text för att se tecken på lässvårigheter.

Kolla in på lexplore.se

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *