Prototyp: app för AntiStress

Just nu jobbar vi med att komma fram till vad en MVP (Minimum Viable Product) skulle vara för AntiStress-projektet. Alltså vad är minsta möjliga lösning som ändå skapar ett värde för användaren. En version vi kan bygga på riktigt och utvärdera.

Vill du klicka dig runt i prototypen så finns den på Invision ›

Appens funktioner

Du ser ett exempel på flödet i bilden högst upp. Du kan se en mer detaljerad version av bilderna i detta kollage ›

Skisserna är gjorda för Iphone, men appen är tänkt att fungera på Android samt gå att använda på surfplattor från Apple och på Android-plattformen. Fokus och optimering av design ligger dock på mobilerna.

1. Starta appen

Appen på startskärm för Iphone
Appen på startskärm för Iphone

Vi tänker oss en appikon som visar på balans. För detta har vi fått hjälp med en egen tagning av yin och yang, balans i naturen visat genom ett blad och en droppe.

Duttar man på ikonen startar appen.

2. Appens startskärm

Appens egen startskärm
Appens egen startskärm

När appen startat upp får man en översikt. I skisserna finns några kryptiska texter inom hakparenteser för att visa var det kommer finnas dynamiska texter, det vill säga texter som inte är identiska vid varje tillfälle man kör appen.

Dynamiska texter

 • [Hälsningsfras] – här kommer det hälsas välkommen, exempelvis; “God morgon!”, “God förmiddag”, “God kväll!”, med mera beroende på klockslaget.
 • [tidsperiod] – byts ut till “veckan”, “månaden”, “kvartalet” beroende på hur länge användaren använt appen.
 • [budskap] – relativiserar mängden användning, kanske som; “Starkt jobbat!”, “Lite oftare vore nog bra!”, med mera.
 • [tidsperiods_början] – är en plats för hur länge man loggat sin energi. Kan vara “i måndags”, eller “förra månaden” om man är efter mitten av en månad.
 • [budskap-2] – kommer relativisera trenden för användarens energi. Om användaren verkar haft en tuff period men positiv utveckling senaste tre dagarna så kanske “Du har haft det tufft men de senaste dagarna verkar de gå lite bättre. Håll ut och spara på energin!”. Går det istället utför i fem dagar i sträck kanske det blir ett meddelande i stil med “Det är tufft nu. Försök hitta saker som ger dig energi och var varsam med det som tar energi. Fortsätter det så här i några dagar till bör du kanske kontakta vården.”

Energidiagram

Appen har en funktion för att användaren ska kunna logga om man går plus eller minus när det gäller energi. Detta diagram visar upp hur det gått den senaste månaden. Varje datapunkt på diagrammet visar relationen mellan det positiva och negativa.

Är linjen uppe på det gröna upplever man att livet varit övervägande positivt under dagen, att man haft ett överskott av energi. När linjen är nere på rött går man back på energikontot.

Förhoppningen med denna visualisering är att hjälpa användaren med minnet. Vissa obotliga optimister tenderar att självskatta att man alldeles nyligen började få det tufft. Här har jag en hel del personlig/anekdotisk erfarenhet. Jag tror att min fru i perioder skulle vilja att jag själv använde denna app, mer specifikt funktionen att logga min energi 🙂

Ber på förhand om ursäkt för den grafiska formgivningen av diagrammet. Av uppenbara skäl kan de flesta se att mitt jobb inte är som grafisk formgivare…

Appens navigationspanel

Navigationspanelen är den som är längst ner på appskärmen. Jag har ännu inga bra ikoner varken för start eller energi, men tar gärna emot tips.

Tänkte undvika att ha en blixt för energi då det kan kännas lite stötande (sorry, unintended pun, jag är inflyttad till Göteborg) för de som inte känner att de har någon energi. Alltså söker jag något som kan symbolisera in- och utflöde av energi, tidvatten, etc. Kanske dagbok eller annan form av logg. Jag vet inte.

För startikonen kanske vi skulle flytta vår appikon från “Andning”? Då behöver vi en vindpust eller liknande för andning. Skriv gärna en kommentar med förslag.

3. Andning

Vyn för att andas, välja språk och längd på övning.
Vyn för att andas, välja språk och längd på övning.

Om man duttar på andning i navigationspanelen kommer en annan vy upp. Här är lite introducerande text samt att man kan välja något av de tio språken vi har ljudfiler för.

Vi har ännu inte bestämt oss för om ljudfilen ska bäddas in i apparna, eller om det blir för tungt att bädda in alla versioner trots att väldigt få kommer lyssna på mer än ett språk. Kanske att man laddar ner sin ljudfil vid första användningen och det sedan ligger i appens cache?

Väljer man språk fälls knappar ut där man väljer antingen ljudfilen som är 3 minuter lång eller den som är 15 minuter. När man valt längd växlar man vy till att lyssna.

4. Lyssna

Appens mediaspelare, här finns slider för att spola och en volymkontroll
Appens mediaspelare, här finns slider för att spola och en volymkontroll

Tanken är att ljudklippet spelas upp automatiskt, men att man genom att dra med fingret på slidebaren under bilden kan spola sig tillbaka till start (eller framåt, varför man nu vill det, inte missa sin statistik på startskärmen?)

Det ska också finnas en volymkontroll. Dess funktion är att om man har mobilen/plattan liggandes på ett bord behöver man inte ta upp prylen för att fingra på volymknapparna som oftast är på sidan.

När man lyssnat färdigt blir det tyst och det märks inget särskilt på skärmen. Det som händer bakom kulisserna är dock att appen antecknar att användaren genomfört en andningsövning. Den skriver ner de data som behövs för att kunna räkna ut genomsnittsanvändning på startskärmen, i en första version är det följande uppgifter vi bör spara ner:

 • Datum och klockslag
 • Valt språk
 • Vald längd på ljudklippet

När man lyssnat färdigt ska appens startskärm ha tillgång till nya uppgifter om antalet lyssningar. Det ska den ha varje gång den laddas.

Det är upp till användaren att stänga ner appen, lyssna igen eller kanske växla över till vyn för energi.

5. Energidagbok

Vy för att logga sin energi. Två reglage; ett för att registrera inkommande energi och ett reglage för vad som förbrukat energi
Vy för att logga sin energi. Två reglage; ett för att registrera inkommande energi och ett reglage för vad som förbrukat energi

För att hjälpa användarens minne kring hur hen haft det den senaste perioden kan man i appen notera mängden energi man fått eller förbrukat det senaste. Det här föder alltså diagrammet på startskärmen med data.

Reglagen börjar på noll, alltså längst till vänster. På så sätt får man utan att ange exakta siffror ge ett utlåtande om vad som ger och tar energi. De manar förhoppningsvis till lite eftertanke innan man sparar. Kanske justerar man reglagen lite i relation till varandra innan man sparar. Vi hoppas på det i alla fall.

När man sparar så gråas knapptexten ut och reglagen nollställs till att hamna längst till vänster igen.

Sammanfattningsvis

Detta är lite tankar kring den första version av app som projektet har för avsikt att avropa innan semestrarna drar igång.

Något vi dock kommer lösa med intern kompetens är att bygga en mikrowebb som introducerar till appen.

Antistress som mikrowebb
En mikrowebbplats som hänvisar användare att ladda ner appen i respektive appbutik. Men där kommer också finnas delar av materialet appen innehåller.

Skillnaden mellan app och mikrowebb?

Användarresan kan börja i en appbutik eller lite var som helst. Vi har tänkt oss en “produktsida” som en liten webbplats. Det blir en plats för att berätta om att appen finns och någonstans att hänvisa intressenter till.

På webbplatsen är det enklare att laborera med innehåll än i appen. Så webbplatsen kanske kommer få tätare uppdateringar än appen för att vi ska kunna utvärdera vad som faller i god jord hos våra patienter/användare.

En tanke vi har för webbplatsen är att ge tips på “livshack”. Enkla tips om hur man kan förbättra och ta kontroll över sitt mående. Det kan vara hur man hittar fokus genom olika metoder. En jag själv använder är pomodoro-tekniken, att man jobbar i korta men intensiva arbetspass. Alla livshack funkar inte för alla, men lite inspiration är aldrig fel.

Den lilla webbplatsen kommer ha länkar till respektive appbutik så man kan ladda ner appen till sin mobil eller platta.

Kom gärna med inspel! Både invändningar och jubel uppskattas! 🙂

Mer om AntiStress och prototypande

Ett svar på ”Prototyp: app för AntiStress”

 1. Jubel 👌 Värdefullt tillskott i appfloran.
  Kan energi symboliseras av ett batteri? Känns naturligt tycker jag.
  Tillycke.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *